Preparativele de Paște sunt în toi la Căminul pentru vârstnici. Monica Poptile: "Curățenia și pregătirea sufletească merg împreună"

37256

Articole de la același autor

Direcția Generală de Asistență Socială (DGAS) Constanța are în plan noi proiecte destinate beneficiarilor Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiu. Instituția se pregătește, în această perioadă, pentru a face din sărbătoarea de Paște o adevărată bucurie pentru vârstnici. Cu o capacitate de aproape 300 de locuri, căminul găzduiește, în acest moment, aproape 200 de beneficiari. Pentru a afla cum se pregătesc pentru frumoasele Sărbători Pascale, dar și care sunt principalele proiecte ale DGAS Constanța, am stat de vorbă cu directorul instituției Monica Poptile.

-Doamna director, cu ce probleme se confruntă cel mai des instituția? Sunt probleme în ceea ce privește persoanele instituționalizate?


-În acest moment, Căminul pentru Persoane Vârstnice din cadrul DGAS Constanța nu se confruntă cu probleme majore în ceea ce privește persoanele instituționalizate. Pregătirile pentru sărbătoarea Sfintelor Paști au început, deja, în cadrul căminului. Curățenia în spațiul de locuit și pregătirea sufletească pentru marea sărbătoare merg împreună.







-Cum decurg aceste pregătiri pentru sărbătoarea Paștelui?

-Vârstnicii au realizat obiecte decorative cu tematică pascală cu care își vor decora camerele. În funcție de îndemânare și abilități, aceștia și-au pus în valoare creativitatea și au realizat coșulețe decorative și felicitări, au pictat ouă. Așteptăm vizita elevilor Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu“. În cadrul întâlnirii, se va discuta cu beneficiarii despre semnificația zilelor din Săptămâna Patimilor, obiceiuri și tradiții. Conform tradiției, beneficiarii au ținut post, s-au spovedit și s-au împărtășit, pregătindu-se pentru marea sărbătoare creștină. Beneficiarii căminului vor participa conform tradiției la slujba de Înviere, care se va oficia în biserica din curtea căminului. Nici bucatele tradiționale nu vor lipsi din meniul acestor zile de sărbătoare (ouă roșii, friptură, cozonac, pască).

De asemenea, beneficiarii vor sărbători și ziua de 1 Mai.



-Câte persoane sunt instituționalizate în acest moment în instituție?


-Căminul pentru Persoane Vârstnice are o capacitate de 298 de locuri, beneficiarii fiind cazați în 43 de garsoniere, 114 camere cu două paturi și 9 camere cu 3 paturi, fiecare cameră având grup sanitar propriu. În prezent avem un număr de 177 de persoane, care beneficiază de servicii de cazare, hrană, îngrijire, întreținere completă, asistență medicală, psihosocială și de un climat de viață apropiat familiei.





-Care sunt principalele beneficii acordate persoanelor instituționalizate?

- Principalele beneficii pe care le oferim vârstnicilor constau în evitarea excluderii sociale, crearea de condiții de îngrijire care să respecte identitatea și integritatea lor și stimularea participării la viața socială din instituție și nu numai. De asemenea, ne concentrăm pe asigurarea autonomiei și siguranței beneficiarilor și menținerea sau ameliorarea capacităților fizice și intelectuale ale lor. Încurajăm legăturile interumane, inclusiv cu familiile persoanelor vârstnice și asigurăm supravegherea și îngrijirea medicală primară necesară și serviciile proximale de asistență psihosocială și medicală. De asemenea, le oferim vârstnicilor consiliere socială, psihologică, juridică, administrativă, medicală și spirituală. Centrul asigură socializare și petrecere a timpului liber (jocuri de societate, șah, rummy, citirea presei, excursii, vizionare de emisiuni TV, participarea la concerte și piese de teatru).

-Ce proiecte intenționați să implementați în viitor la Căminul pentru vârstnici?

-În prezent, instituția noastră intenționează să aplice pentru mai multe proiecte importante. Unul dintre acestea este programul de finanțare pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice, cu o putere de 200 kw, care vizează producerea de energie electrică pentru a acoperi necesarul de consum al căminului și al sediului administrativ. Acest program nu numai că vizează producerea de energie electrică pentru a acoperi necesarul de consum și pentru a livra surplusul în rețeaua națională, dar aduce și beneficii semnificative pentru mediul înconjurător și economia bugetară.



Un alt proiect major este cel legat de crearea de Centre Multifuncționale și Centre cu Dotări Sportive și Culturale pentru Copii. Acest proiect face parte din „Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027”. Are ca scop crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea și educarea copiilor din zone izolate sau dezavantajate, respectiv copiii din grupurile vulnerabile, aflați în risc de sărăcie/excluziune socială/abandon școlar, prin oferirea de facilități sportive și culturale de înaltă calitate.

De asemenea, instituția noastră intenționează să demareze proiectul pentru înființarea a patru Centre de Asistență și Recuperare pentru Seniori. Scopul urmărit este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor vârstnice, prin menținerea autonomiei beneficiarilor pe o perioadă cât mai lungă de timp și integrarea socială. Urmărim îmbunătățirea calității vieții lor și prin ameliorarea situației de dependență, prevenirea instituționalizării, excluziunii sociale, marginalizării, anxietății și depresiei. Serviciile oferite vor include îngrijire temporară sau de lungă durată, la domiciliu sau în centre rezidențiale, fără plata unei contribuții pentru persoanele vârstnice eligibile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.6954 secunde